Loginex
Transport chłodniczy mrożonek – jak zorganizować i zadbać o odpowiednie warunki?

23.10.2023

Transport chłodniczy mrożonek – jak zorganizować i zadbać o odpowiednie warunki?

Przewóz mrożonej żywności stanowi duże wyzwanie logistyczne. Na każdym jego etapie jest wymagana precyzja operacyjna i dobre planowanie. O mrożony towar trzeba dbać od początku do końca: od załadunku, przez jego przewóz, aż do momentu dostarczenia go do odbiorcy. Należy również pamiętać o spełnieniu wszelkich regulacji prawnych, którymi jest objęty transport chłodniczy. Z pewnością wymaga to wiedzy, doświadczenia, ale przede wszystkim odpowiedniego sprzętu.

Produkty mrożone – jaki transport wybrać?

Produkty chłodzone i mrożoną żywność najkorzystniej jest transportować przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej. Transport samochodem pozwala na dobrą organizację łańcucha dostaw, jest najbardziej funkcjonalny i zapewnia optymalne warunki dla przewożonych towarów. Dodatkowo przy wykorzystaniu transportu drogowego mamy możliwość odpowiednio szybkiej reakcji, jeśli wydarzy się nieprzewidziana sytuacja. Podczas organizacji przewozu należy pamiętać o utrzymaniu stałej temperatury, gdyż jej wahania mogą niekorzystnie wpłynąć na żywność i sprawić, że ta przestanie nadawać się do spożycia.

Jaka jest odpowiednia temperatura dla artykułów mrożonych w transporcie chłodniczym?

Jak wcześniej wspominaliśmy, przy transporcie produktów mrożonych należy spełnić konkretne kryteria, które są określone przez Radę Europy wraz z Parlamentem Europejskim. Przyjęli oni Dyrektywę nr 89/108/EWG oraz umowę ATP, co pozwala na weryfikację przepisów handlu produktami mrożonymi w całej Unii Europejskiej. Dokumenty zawierają wytyczne dla temperatury artykułów głęboko mrożonych, gdzie powinna ona wynosić -18ºC lub mniej.
Podczas transportu chłodniczego są możliwe krótkotrwałe wahania, lecz nie większe niż 3ºC. W przypadku otwarcia naczepy należy każdorazowo dokumentować odczyt temperatury. W Dyrektywie nie ma dokładnych informacji, w jakim czasie żywność powinna być zamrożona. Wskazuje tylko, że musi się to skończyć jak najszybciej. Oznacza to, że zamrażanie można zakończyć, nim temperatura rdzenia produktu osiągnie -18°C a równowaga stopni nastąpi później — w okresie stabilizacji termicznej. Niektóre kraje unii Europejskiej wymagają, by przy zamrażaniu żywności w małych kawałkach, temperatura wnętrza -18°C została osiągnięta w czasie krótszym niż 1 godzina. W przypadku zamrażania dużych kawałków żywności, żądana temperatura wnętrza powinna zostać osiągnięta w ciągu 26 godzin. W przypadku dużych opakowań okres ten wynosi 2 godziny.
Temperatura żywności mrożonej i chłodzonej zależy od jej rodzaju. Przedstawiamy listę konkretnych produktów spożywczych wraz z informacjami o temperaturach przechowywania i transportu.

Żywność mrożona:

  • ryby -18°C,
  • śmietana i koncentraty soków owocowych -20°C,
  • lody -25°C,
  • inne produkty głęboko mrożone -18°C.

Żywność schłodzona:

  • mięso i ryby +2°C,
  • masło +6°C,
  • podroby +3°C,
  • mleko, drób, króliki i dziczyzna +4°C.

Regulacje dotyczące transportu mrożonek

Przewóz mrożonej żywności jest ściśle regulowany. Wymagania dotyczące monitoringu podczas transportu chłodniczego określa Dyrektywa Komisji Wspólnot Europejskich 92/1/EWG. Mrożonki muszą być transportowane przez urządzenia monitorujące. Temperaturę powietrza należy sprawdzać regularnie, a otrzymane pomiary trzeba opisać datą. Takie dokumenty powinno się przechowywać rok i dłużej (w zależności od rodzaju wysyłanej żywności).
Transport chłodniczy żywności mrożonej musi mieć zapewnione odpowiednie warunki. Z uwagi na to powstała umowa ATM pod przewodnictwem ONZ. Według umowy o „Międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów spożywczych i specjalnych środkach transportu do tych przewozów” i jej zapisu z pierwszego artykułu przy wykonywaniu międzynarodowych transportów szybko psujących się artykułów żywnościowych niezbędne jest stosowanie izotermicznych środków transportu, lodowni, chłodni i ogrzewanych środków transportu, które odpowiadają określeniom i wymaganiom podanym w tym dokumencie.

Transport chłodniczy – jak wybrać odpowiedniego przewoźnika?

Dokonując wyboru przewoźnika dla swoich artykułów, nie należy kierować się niską ceną. Przystoi upewnić się, czy dana firma ma wymagane zezwolenia do przewozu żywności i ubezpieczenie OCP, dzięki któremu zyskuje się prawo do odszkodowania w razie zdarzenia losowego. Loginex spełnia wszystkie te wytyczne. Specjalizujemy się w przewozach chłodniczych, a nasi pracownicy mają doświadczenie i dbają, by każdy realizowany transport przebiegał w prawidłowych warunkach. Jeśli chcesz zlecić transport produktów mrożonych, postaw na wysoką jakość, wybierz Loginex.

Skontaktuj się z nami.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.